Hoe hoog is de Mount Everest?

Vraag jij je af hoe hoog de mount everest is? De hoogte van de Mount Everest is officieel 8848 meter, dik 8.8 kilometer! Overigens groeit de mount Evest nogsteeds doordat de tektonische platen die in de prehistorie tegen elkaar botsten en daardoor het Himalaya gebergte (en dus ook de Mount Everest) vormden nog steeds naar elkaar toe schuiven.

De eerste beklimming

De eersten die de Everest beklommen en levend terugkwamen waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay. Zij bereikten op 29 mei 1953 de top met hulp van een zuurstofapparaat, dat was voorzien van een ventiel dat tevens paste op de door een eerdere Zwitserse expeditie op de berg achtergelaten zuurstofflessen.
René de Bos was op 7 oktober 1990 de eerste Nederlander die (met zuurstofapparaat) voet op de top van de berg zette. De klimmer Bart Vos claimde hiervoor op 8 oktober 1984 als eerste Nederlander de top te hebben gehaald. Er wordt echter getwijfeld aan zijn relaas omdat hij geen bewijzen kan tonen. Een onderzoeks commisie heeft na getuigenverklaringe vast gesteld dat Bart Vos de eerste nederlander die echt de top berijkte.

De officiele hoogte

De officiele hoogte is zonder sneeuwlaag is vastgesteld tijdens een Chineese expeditie, die met ultramoderne meetapparatuur op 22 mei 2005 tot de conclusie kwam dat de top, zonder sneeuw- en ijsbedekking, 8844,43 meter met een foutenmarge van 21 cm hoog is. Tot op dat moment werd aangenomen dat deze 8850 meter hoog was na een americaanse expeditie (in 1999) waarbij gps aparatuur or de top geplaatst werd.

In april 2010 kwamen China en Nepal overeen de hoogte van Mount Everest officieel als 8848 meter te erkennen. Tot dan hadden China en Nepal verschillende interpretaties hoe de hoogte te definiëren: volgens China telde alleen de hoogte van de rotsen, volgens Nepal moest de hoogte van de sneeuwlaag erbij geteld worden.

Andere feiten over de Mount Everest:

Wat zij de coördinaten van de mount everest? 27°59’N 86°55’O
Waar ligt de Mount everest? op de grens van  Nepal en Tibet (China)
In welk gebergte ligt de mount everest? in de Himalaya
Wanneer vond de eerste beklimming plaats? op 29 mei 1953 door Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay
Wat is de eenvoudigste route om de mount everest te beklimmen? via Zuid Col (vanuit Nepal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *